5 Ekim 2012 Cuma

6 Ekim 1926 - Türkiye'de İlk Uçak Fabrikası Kayseri'de Açıldı.

Türkiye'nin İlk Uçak Fabrikası; 6 Ekim 1926 tarihinde Milli Müdafaa Vekili Recep PEKER, Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAS) İdare Meclisi Başkanı Refik KORALTAN ve Kayseri Belediye Reisi İbrahim SEFA tarafından açılmıştır. 

Türk Tayyare Cemiyeti ile Alman Junkers Flugzeugwerke A.G. arasında 15 Ağustos 1925 tarihinde yapılan anlaşma gereğince, Türkiye'de uçak ve uçak motoru imal etmek amacıyla Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAS) kurulmuştur.

Eskişehir'de küçük bir tesis kurarak Hava Kuvvetlerinde bulunan Junkers uçaklarının küçük onarım işlerini yapmaya başlayan TOMTAS, uçakların geniş çaplı bakımlarını yapmak ve üretimini gerçekleştirmek amacıyla Kayseri'de bir fabrika kurulması için çalışmalara başlayarak 6 Ekim 1926 günü uçak fabrikasını Türk Havacılığına kazandırmıştır. 


Bu tesis ve Eskişehir Uçak Fabrikası, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası, Etimesgut Uçak Fabrikası, Gazi Motor Fabrikası; uçak sanayimize ve gelişimine önderlik edecekken, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1910-1924 yılları arasında havacılık ve uçak sanayini ordu bünyesinde geliştirmeye çalışan çabalarına rağmen; yabancı dostlarımızın, dar görüşlü yöneticilerimizi etkilemesi sonucu yok edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder